Almenaar
Dat ben je én dat kun je worden. Op de manier die jij zelf fijn vindt en die bij jouw situatie past. Door betrokken te zijn bij verenigingen of door te genieten van alles wat Almen te bieden heeft. Het dorpse karakter, dat we graag willen behouden en optimaal willen benutten, komt echter niet vanzelf tot stand. Daar is een sterk staaltje ‘noaberschap’ voor nodig, wat betekent dat je soms net even verder moet kijken dan je eigen behoeften. In een samenleving waarin het individu meer en meer belangrijk
wordt, is ‘noaberschap’ niet meer vanzelfsprekend. In Almen wel.
Nóg wel. De aankomende jaren willen we voorkomen dat de cohesie in Almen afbrokkelt. We willen liever toewerken naar een dorp dat zichzelf kan bedruipen op het gebied van vrijwilligers, buurthulp en sociale initiatieven. Dit willen we bereiken door verder te investeren in onze verenigingen, door kennisdeling te stimuleren en actief te ondersteunen en door het versterken van de binding met (nieuwe) Almenaren, jong en oud.
Voor iedereen
Nieuwkomers in Almen blijven niet onopgemerkt! We streven ernaar om onze nieuwe dorpsgenoten
actief te verwelkomen als aanvulling op het initiatief van de gemeente Lochem en op de activiteiten van de ondernemersvereniging die onder andere de goodiebag uitdeelt.
We willen dat nieuwe en bestaande inwoners met elkaar in contact komen. Op deze manier weten de nieuwe Almenaren bij welke activiteiten zij aan zouden kunnen sluiten en kunnen Almense organisaties en verenigingen wellicht nieuwe leden werven. Dit kan vormgegeven worden door bijvoorbeeld een periodieke ‘markt van verenigingen’ of door ‘een dagje safari door het dorp’.
We merken ook dat er behoefte is aan een spin in het web voor zowel nieuwe Almenaren als Almenaren in nieuwe situaties. We gaan onderzoeken of een ‘Almense vraagbaak’ meerwaarde heeft voor het dorp.
Verenigingen en sociale ontmoeting
Het kost steeds meer moeite om bestuurders te vinden voor de clubs en verenigingen. Bestuurlijke samenwerking is een goede manier om slagkracht te behouden en zelfs te vergroten en om lasten te verlichten. Daarnaast willen we graag ons bijzonder grote aantal vrijwilligers behouden.
We zeggen vaak dat Almen drijft op vrijwilligers. De behoefte hieraan stijgt nog steeds en in combinatie met de vergrijzing is de instandhouding van vrijwilligerswerk een groot aandachtspunt.
Het eventueel aanstellen van een ‘fondscoördinator’, die aanvragen voor subsidies en ondersteuning kan faciliteren en versterken, kan de verenigingen en stichtingen in Almen verder helpen. We willen daarnaast ook de mogelijkheid onderzoeken om een ‘Almen Fonds’ op te richten om de wirwar aan sociale lidmaatschappen te beperken (lees: samenvoegen) en grotere initiatieven (financieel) te ondersteunen.
Alle Almenaren die een steentje bijdragen aan de sociale cohesie in het dorp moeten deze waardering voelen. Dit kan door regelmatig aandacht hieraan te besteden, bijvoorbeeld op de (een) jaarlijkse vrijwilligersdag. Uiteraard dient hierbij ook aandacht aan mantelzorgers te worden geschonken!